Den oändliga historien

Standard

Min älskade mormor dog för ett år sedan. Hon föddes 1921, samma år som kvinnor första gången fick möjlighet att utnyttja den rösträtt som tilldelats dem några år tidigare. Mormor pratade en mjukt skorrande hallandska, hon var söt som socker och bakade rosagröna kakor som vi barn älskade. Hon fnös åt auktoriteter och spionerade åt SÄPO när Bader-Meinhofligan härjade.

– Din mormor kommer alltid att vara min lilla kastanjeflicka, sa morfar någon av de allra sista dagarna han levde. Morfar dog på hospis i maj 2002. Mormor höll hans hand varje dag han låg där. Många år tidigare ordnade han skattjakter för alla oss barnbarn vid hyrda sommarstället i Simlångsdalen. Jag minns att jag satt i hans knä och lyssnade till den kusliga och vackra sagan om bröderna Lejonhjärta. Morfar luktade cigarr och hade silvervitt hår.

Farfar gick bort 1997. Vi fick en väldigt speciell relation de sista åren han levde. Jag bodde i Spanien och skickade vykort till honom varje vecka. Det stod inget särskilt på de där korten. Ändå stod de så mycket. Jag hälsade på när jag var hemma. Farfar hade stickad kofta och bruna tofflor. Vi pratade om livet och tittade på svartvita minnen i nötta fotoalbum. Han var konstnärlig och envis. Jag har ärvt en släng av båda egenskaperna.

Pappa var trettiosex när farmor dog. Jag var bara åtta och har inte kvar så många egna minnen av henne. Farmor var sjuk de sista åren. Men jag minns att farfar kärleksfullt hjälpte henne med maten. De satt på verandan i sommarstugan på västkusten och farmors hand darrade.

Min mormor, morfar, farmor och farfar. De som är en så viktig del av min historia. Nu är de borta. Jag har märkt att jag tänker på dem extra mycket nu när jag fått barn. För de är också en del av Alvas historia. De lever i henne, för hon kommer från dem och de som levt tidigare. Släkten följa på släktens gång. Vi är alla en del av en oändlig historia.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s