Sova sill

Standard

Mannen är på konferens med övernattning. Jag ska ha båda barnen själv över natten för första gången. Edith är världens snällaste bebis. Hon sover gott i sin vagn medan jag hämtar storasyster på dagis, hon tittar storögt från babysittern medan Alva och jag gör pannkakor och lika storögt från babyskyddet när äldsta dottern badar skumbad. Sen somnar hon i mammas famn lagom till Alva ska lägga sig. Jag lägger Edith i mannens och min säng och kryper upp med min 2,5-åring i hennes säng. Där läser vi senaste numret av Bamse för de yngsta som handlar om Lille Skutt och morotstjuven. Men just som vi läst klart och ska släcka lampan anser yngsta dottern att hon anpassat sig tillräckligt för kvällen. Inifrån mannens och mitt sovrum hörs ljudlig bebisgråt.

– Alva, stanna här i din säng. Jag ska bara natta om lillasyster. Jag kommer alldeles strax, säger jag optimistiskt och smiter in till sovrummet bredvid.
Men nu vill Edith inte alls sova längre. Jag vyssar och lirkar med nappen.
– Mamma! Mamma! Mamma kom nu! Kom nu då! hojtar Alva.
– Jag kommer, ropar jag så tyst jag kan för att inte störa den lilla.
Tillslut tröttnar storasyster och kommer intassande.

Till höger om mig ligger Edith i en liten ”säng-i-sängen”-anordning. Till vänster finns en trång plats mellan mig och väggen. Jag beordrar Alva att krypa upp där och vara stilla.
– Kan du ligga där en liten stund, gumman? Och bara viska? Lillasyster somnar strax och då går vi in i ditt rum igen, okej?
Till min lättnad gör äldsta dottern precis som jag säger. Hon kurar ihop sig tätt bakom min rygg.

Edith tycker om att somna med näsan mot min kind. Jag ligger med ansiktet nära, nära och sniffar på min bebis. Mot ryggen känner jag Alvas varma kropp och andetag som snart blir tyngre. Hon har somnat! Där ligger jag inklämd som en sill mellan mina sovande, ljuvliga barn och känner den där nåden igen. Tack för att jag får uppleva detta fina.

Annonser

2 responses »

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s