En pärledag

Standard

Till Alva och Edith. En liten skärva av er barndom. En pärledag som er mormor skulle kalla den.

Klockan är halv åtta. Det hällregnar. Edith står vid dörren mot uteplatsen.
– Atten! Atten! Vatten. Vatten.
Vi har glömt att ta in dynorna till utemöblerna. De dryper. Det gör inget. Vi kurar. Det är en riktig kurmorgon. Alva sitter i mitt knä med rufsigt hår. Jag snusar på min nästanfyraåring. Edith kryper upp i soffan, in i min armhåla. Min stora och lilla i en godmorgonhög i knät. Vi tittar på Dinosaurietåget, ett av Alvas favoritprogram.

Alva och jag bakar scones till mannen som just vaknat. Vi knådar och kletar med degen och så hyst in i ugnen. Edith somnar innan sconesen är klara. Vi andra äter dem med gyllene smör som smälter mot de varma bröden. Jag brer på jordgubbssylt också. Torkel och Alva rynkar på näsan. De där två skulle kunna leva på smör om det knep. När vi är mätta går mannen och äldsta ner i källaren och letar efter gamla Kalle Anka-tidningar. Jag smyger in i sovrummet för en lite förmiddagslur. Lilla snusar i sin säng. Jag kan inte låta bli. Försiktigt lyfter jag upp Edith och lägger henne på min arm. Näsan i hennes nacke. Jag gjorde precis likadant med Alva när hon var liten. Jag sluter ögonen, känner den lilla kroppen tätt intill min. En nådastund.

Vi packar in oss i bilen och åker till Velamsund. Strosar genom en lindallé och kommer ut på en stor gräsmatta. Den slutar i ett stup som kastar sig ner mot det blå sundet. Längst ut vid kanten växer ett bigaråträd som dignar av mörkröda, mulliga bär. De smakar gudomligt. Alvas händer blir röda av  bigaråsaft. Det rinner bigaråsaft över hakan och dotterns panna är randig av röd saft. Vi står där en lång stund och glufsar i oss röda bär. sen promenerar vi ner till Långa raden. Vi fikar. Sätter oss i slänten mot vattnet och tittar på när änderna skjuter rumpan mot himlen i jakt på mat där nere på botten. Alvas skratt stiger som fjärilar. Edith promenerar envist upp och ner för slänten. Pippi! Pippi! Atten! Atten! Bada! Bada!

Förbi ridhuset ligger badplatsen och en lekplats. Minsta balanserar på en stock med stöd av mammas hand. Hon kiknar av skratt. Stora klättrar vigt omkring i ett ihåligt klätterträd. Jag lägger armarna om maken, känner hans hjärta slå.

– Den här!
Alva håller bestämt fram Shrek 2. Vi är i videobutiken i Ektorp. Jag hyr Shrek på dotterns begäran och True Grit till mannen och mig i en fåfäng tro om att vi ska orka se en film ihop efter att barnen somnat.

Solen har tittat fram. Av morgonens regn syns inte ett spår. Vi grillar kött och äter middag på uteplatsen. Sen premiärsyskonbadar Alva och Edith i badkaret. Maken och jag tittar på med kärleksfyrverkeri i hjärtat. Stora busar med Lilla som kiknar. Hon plaskar med de små händerna. Jag tvättar håret på båda. Sköljer. Tvättar fyra öron. Klipper naglarna på fyra händer och fyra fötter. Pussar fyra kinder. Sen kryper hela familjen upp i soffan och tittar på Shrek.

Mannen lägger Alva. Jag bryter rutinerna och låter Edith somna tätt intill.

Nu sitter jag i soffan. Torkel och Alva snusar i Alvas säng. Edith snusar i sin säng. Klockan är tio. Det blir ingen film ikväll heller. Men det gör inget. Jag lägger den här magiska familjedagen, den här pärledagen, till samlingarna.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s